Karmel to nie tylko słodki dodatek do deserów, ale również niezawodny poprawiacz smaku wina czy wódki. Nie próbowałyście? Warto. Nadaje się również idealnie do domowych wytwórców alkoholi, tak zwanych bimbrowników- można go dodawać do krupników, likierów kawowych, nalewek śliwkowych, rodzynkowych, czy domowych „koniaków”. Jak zrobić karmel do wódki i innych trunków?
Jak zrobić karmel do wódki?
Istnieje kilka przepisów. Oto najprostszy i najpewniejszy, pozwoli na przygotowanie około 60 ml karmelu w czasie około 5 minut.
Potrzebne nam będą:
- 4 łyżki cukru
- 50 ml wody
Do suchego garnuszka wsypujemy cukier i zaczynamy go powoli podgrzewać (bez dodatku wody). Gdy temperatura w garnku wzrasta, cukier zacznie ciemnieć, powstanie też charakterystyczny zapach. Przez cały czas dokładnie mieszamy cukier i robimy to ostrożnie, bo temperatura cukru jest bardzo wysoka. Gdy wydobywający się zapach będzie bardzo intensywny, odstawiamy garnek na bok i ostrożnie zalewamy cukier odmierzoną wcześniej wodą. Uwaga! Może pryskać. Po około 10 sekundach mieszamy cukier z wodą, otrzymując jednolitą konsystencję.
Choć karmel można po przygotowaniu długo przechowywać, najlepiej przyrządzać go na świeżo, według potrzeb.
Tak przygotowany karmel można dodać do wódki, tworząc słodszy i smaczniejszy alkohol.
A może przepalanka?
Zamiast czystej można wybrać przepalankę, czyli właśnie karmelówkę. Wystarczą 3 dni, by w warunkach domowych przygotować smaczny alkohol. Potrzebujemy:
- 0,5 l spirytusu
- 0,75 l odstanej, przegotowanej wody
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 2 łyżki cukru
Przygotowujemy karmel, wrzucając cukier do suchego rondla. Czekamy aż powstały karmel ostygnie, dodajemy wodę i cukier waniliowy. Podgrzewamy całość, dbając, by karmel się rozpuścił. Studzimy roztwór i wlewamy do spirytusu. Odstawiamy na 3 dni. Po tym czasie alkohol jest gotowy do spożycia. Pijemy samodzielnie lub jako dodatek do czarnej herbaty.