Jak zrobić karmel do wódki?

Karmel to nie tylko słodki dodatek do deserów, ale również niezawodny poprawiacz smaku wina czy wódki. Nie próbowałyście? Warto. Nadaje się również idealnie do domowych wytwórców alkoholi, tak zwanych bimbrowników- można go dodawać do krupników, likierów kawowych, nalewek śliwkowych, rodzynkowych, czy domowych „koniaków”. Jak zrobić karmel do wódki i innych trunków?

Jak zrobić karmel do wódki?

Istnieje kilka przepisów. Oto najprostszy i najpewniejszy, pozwoli na przygotowanie około 60 ml karmelu w czasie około 5 minut.

Potrzebne nam będą:

  • 4 łyżki cukru
  • 50 ml wody

Do suchego garnuszka wsypujemy cukier i zaczynamy go powoli podgrzewać (bez dodatku wody). Gdy temperatura w garnku wzrasta, cukier zacznie ciemnieć, powstanie też charakterystyczny zapach. Przez cały czas dokładnie mieszamy cukier i robimy to ostrożnie, bo temperatura cukru jest bardzo wysoka. Gdy wydobywający się zapach będzie bardzo intensywny, odstawiamy garnek na bok i ostrożnie zalewamy cukier odmierzoną wcześniej wodą. Uwaga! Może pryskać.  Po około 10 sekundach mieszamy cukier z wodą, otrzymując jednolitą konsystencję.

karmel do wódki

Choć karmel można po przygotowaniu długo przechowywać, najlepiej przyrządzać go na świeżo, według potrzeb.

Tak przygotowany karmel można dodać do wódki, tworząc słodszy i smaczniejszy alkohol.

A może przepalanka?

Zamiast czystej można wybrać przepalankę, czyli właśnie karmelówkę. Wystarczą 3 dni, by w warunkach domowych przygotować smaczny alkohol. Potrzebujemy:

  • 0,5 l spirytusu
  • 0,75 l odstanej, przegotowanej wody
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2 łyżki cukru

Przygotowujemy karmel, wrzucając cukier do suchego rondla. Czekamy aż powstały karmel ostygnie, dodajemy wodę i cukier waniliowy. Podgrzewamy całość, dbając, by karmel się rozpuścił. Studzimy roztwór i wlewamy do spirytusu. Odstawiamy na 3 dni. Po tym czasie alkohol jest gotowy do spożycia. Pijemy samodzielnie lub jako dodatek do czarnej herbaty.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *